WAAROM?

HOEZO EEN BURO EU?
Wat ons betreft zijn er te weinig plekken waar alledaagse echte gesprekken worden gevoerd over Europa. Terwijl we in Europa voor grote uitdagingen staan. Denk aan vluchtelingen die aankloppen, de economische crisis en milieu-vraagstukken die niet aan grenzen gebonden zijn. De historisch lage opkomst voor Europese verkiezingen en recent de Brexit laat zien dat Europa voor veel mensen niet vanzelfsprekend (meer) is.

MS__3982

Buro EU wil mensen prikkelen om na te denken over Europa; wat verbindt ons nog met de andere lidstaten? Wat vind je van de samenwerking zoals die er nu is, en waar baseer je je mening op? Wat zou je graag willen van Europa? Van wat voor Europa droom jij?

1952019_Bilal en de dapperclub_Dapperplein_low ress MS__8554
Marlise Steeman 19042018 EUBuro Buikslotermeerplein MS__4115

DE WIJK IN

Door onze aanwezigheid op straat, brengen we het gesprek over Europa in de wijk. We zijn verzamelaars van verhalen, luisteraars en beogen bewustzijn over Europa en het Europa dat nodig is en gewild is, te stimuleren. Daarin nemen we bewust tijdens deze gesprekken een nieuwsgierige en neutrale positie in over Europa. Tegelijk confronteren we mensen in onze gesprekken wèl met een andere mening of feiten dan zijzelf poneren, door bijvoorbeeld te citeren uit andere gesprekken met hun buurtbewoners. Dit geeft in onze ervaring een verdere verdieping aan het gesprek.

Onze aanpak is met opzet speels van aard; we willen mensen op ludieke wijze prikkelen om over dit serieuze en vaak lastig te doorgronden onderwerp in gesprek te gaan. We presenteren ons daarom juist ook als een ‘alternatief’ buro – juist niet bureaucratisch maar actief, uitnodigend en bij jou om de hoek in plaats van ver van je bed.