2019

AMSTERDAM

APELDOORN

MAASTRICHT

DEN HAAG

AMSTERDAM

In opdracht van EDIC Amsterdam, gingen we in mei 2019 specifiek met het oog op de Europese Parlementsverkiezingen, in gesprek met Amsterdammers. Hadden ze al gehoord van die aankomende verkiezingen? En op wie dachten ze te gaan stemmen? En waren ze nou rasechte Amsterdammer, Nederlander en/of Europeaan? En waarom dan?
We spraken met meer dan 300 mensen in onze intensieve rondreis kriskras door de stad. We stonden bijvoorbeeld op de Dappermarkt en Plein 40-45, schoven aan tafel bij de buurtgenoten in Noord tijdens de buurtmaaltijd van Resto van Harte maar knoopten ook gesprekken aan met voorbijgangers in de Kerkstraat en bij de Openbare Bibliotheek in het centrum. 

We presenteerden onze bevindingen op 21 mei 2019 tijdens de “Wie is Wij in Europa” bijeenkomst, onderdeel van De Tussenruimte van media en communicatiebureau EMMA. Credits: video gemaakt door Dessie Lividikou, foto’s door Marlise Steeman.

Bekijk de vijf korte teasers en de sfeerbeelden hier!

VIDEO: Wat vinden bezoekers van De Dappermarkt van Europa?

APELDOORN

Op verzoek van EDIC Apeldoorn en CODA ging Buro EU in maart 2019 in gesprek met twee groepen inwoners van Apeldoorn: enerzijds ambtenaren en ondernemers en anderzijds scholieren van het … college. Wat wisten zij van de aanstaande Europese Verkiezingen? En hoe houdt Europa beiden al dan niet bezig?

De video die we opleverden naar aanleiding van onze gesprekken met ondernemers en ambtenaren werd gebruikt als gespreksopener tijdens een bijeenkomst in Apeldoorn over de aanstaande verkiezingen. Zie ook hieronder. De video met gesprekken van de scholieren werd gebruikt bij een scholierendebat over Europa, maar kunnen we hier, met oog op privacy van de kinderen, niet tonen.

MAASTRICHT

In mei 2019 gingen we met videomaker Maaike Bosma en mede-interviewer …, stagiare bij het Europees Informatiepunt van Maastricht, op pad door deze stad met ons Buro EU. Wat houdt Maastrichtenaars bezig als het gaat om Europa? 

Ervaren zij de voordelen van de Europese samenwerking, zo dichtbij de grens van Duitsland, Belgie en Luxemburg? Wat willen zij graag anders zien in Europa? We bezochten het centrum, het stadspark maar ook een buurthuis in Wittevrouwen om een zo divers mogelijk beeld te schetsen.

DEN HAAG

Op 21 mei, twee dagen voor de Europese Verkiezingen, presenteerden we onze bevindingen uit alle vier de steden als een van de sprekers tijdens de “Wie is Wij in Europa” bijeenkomst in De Tussenruimte, georganiseerd door journalist en programmamaker Bas Masters als onderdeel van EMMA. Al onze bevindingen van 2019, vatte Dessie Lividikou samen in onderstaande video.